Veranderen

Wat kan ik voor je betekenen?

Een organisatie verandert alleen dan, als de mensen veranderen.

Mijn werk kenmerkt zich door het betrekken van en betrokken zijn bij de mensen ‘om wie het gaat’. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen (zelf) mee verandert maar dat wel samen doet (niet alleen). Ik ben mensgericht. Vragen, luisteren en kijken en nadenken krijgen bij mij voorrang op praten, aannemen en antwoorden. Daarbij heb ik van nature de neiging te ordenen; niet het ‘plannen’ van het proces, wel van werkprocessen, hulpmiddelen en het organiseren van bijeenkomsten.

Tot slot laat ik de tijd zijn werk doen. Immers, veranderen loopt van denken naar doen naar ervaren en dat kost tijd. Of je nu haast hebt, of niet. In processen treden vertragingen en versnellingen op. Wanneer is niet te plannen, niet te timen, niet te managen. Maar het gebeurt wel en dus moet je er oog voor hebben. Zo heeft brooddeeg ook tijd nodig om te bakken en is tussentijds bemoeien op z’n minst onverstandig.

Dat opdrachtgevers hier soms wat onrustig van worden, neem ik dan voor lief.Veranderen loopt van denken naar
doen naar ervaren.

Wat kan ik voor u betekenen?

Veranderbegeleiding  | Onderzoeken | Leren

Er zijn drie opdrachten waar u me ook ’s nachts voor wakker kunt maken.

Veranderbegeleiding: Ik help u graag bij het doorlopen van een veranderopgave. Dit betekent vrijwel altijd dat er een gedragsverandering nodig is. En dat is nog niet zo eenvoudig, want ‘hoe we het nu doen’ zit gebakken in het DNA (of te wel, de cultuur) van uw organisatie. Kortom: wat wilt u bereiken, en waarom? Hoe snel? Met welke middelen? Wie betrekken we erbij (daar heb ik een nogal eigen kijk op!) en wat is er voor nodig, zowel qua ‘cultuur’ als qua faciliteiten. En vervolgens gaan we samen aan de slag. Ik begeleid, jullie doen het echte werk!

Onderzoeken: Ik ben niet voor niets verbonden aan twee universiteiten! Als u me vraagt om een gedegen, op wetenschappelijke inzichten gebaseerde, analyse te doen van hoe uw organisatie er nu voor staat, althans wat mijn beeld daar bij is, dan bent u bij mij aan het juiste adres. Ik kijk, voel, ervaar, praat, luister en beleef met u en uw medewerkers mee en koppel mijn bevindingen aan u terug. Afhankelijk van de vraag kom ik een dag langs, of reserveer ik een hotelkamer in de buurt om gedurende langere tijd mijn onderzoek te doen. Onderzoeken zijn er diverse maten en soorten, dus bel me gerust om te overleggen.

Leren: Hoewel bovenstaande opdrachten (ook) gaan over leren, bedoel ik hier specifiek dat ik leren faciliteer door het organiseren en faciliteren van intervisie. Eenvoudig gezegd betekent intervisie het van elkaar leren, zónder elkaar van antwoorden op vragen te voorzien. Ieder leert zelf door wat hij/zij uit de interactie met anderen haalt. Intervisie start met een persoonlijk vraagstuk waarbij het geleerde (inzichten, gedachten etc.) de dag erna gebruikt kan worden in de praktijk, in meerdere casussen. Of, intervisie start met het grondig bestuderen van een wetenschappelijk artikel, waarna we de inzichten duiden en reflecteren op eigen praktijk.

Wanneer bel je me?

Mijn verander-overtuigingen.

 • Er is geen één beste veranderaanpak.
 • Veranderweerstand is lang niet altijd wat het lijkt.
 • Praat met elkaar, niet over elkaar.
 • Veranderen kost tijd. Neem die tijd.
 • Betrek mensen over wie het gaat.
 • De zichtbare wereld kan niet zonder de onzichtbare wereld.
 • Verandersucces is geen garantie.

Mijn verander-werkwijze.

Verandering is maatwerk met vaste elementen:

 • Praten met medewerkers, liefst begin ik hier mee.
 • Gesprekken met de opdrachtgever(s) en managers.
 • Boven tafel krijgen van de vraag achter de vraag.
 • Meelopen in het bedrijf om te onderzoeken wat er speelt.
 • Uitvinden waarom er wat veranderd moet worden. Wie wint, wie verliest? De échte vraag is onderwerp van gesprek. We duiken dus niet gelijk op mogelijke oplossingen.