Meike Broenink (voormalig student Vrije Universiteit Amsterdam)

In juni 2017 heb ik mijn master Management Consulting aan de VU behaald met als afstudeeronderwerp ‘employee participation’. Mijn scriptie begeleider was Oskar Bronsgeest en ik vertel graag hoe ik deze samenwerking heb ervaren.

De samenwerking bestond uit zes uitvoerige 1-op-1 gesprekken waarin ik als student stukken aanleverde en we deze bediscussieerden. Ik heb de ervaring als zeer prettig ervaren met name door de tijd die Oskar nam, door het level waarop we mijn werk bespraken, en door de inspiratie die ik kreeg van Oskar zijn enthousiasme. Graag licht ik dit hieronder toe.

Als student is het altijd afwachten in hoeverre je feedback en aandacht van je docent krijgt. Je wilt een bepaalde hoeveelheid aan input om zelf met je werk verder te kunnen en met name om uitgedaagd te worden om je werk te kunnen verbeteren. Oskar heeft dit voor mij ontzettend goed geregeld. Aan het begin van de samenwerking heeft hij 6 afspraken gepland waarin hij 1-op-1 de tijd had om met mij te praten over mijn onderzoek. Het werkte prettig dat dit van tevoren duidelijk was. De verantwoordelijkheid lag bij mij als student om zoveel mogelijk uit deze gesprekken te halen en ik heb dit als zeer prettig ervaren. Naast deze gesprekken had Oskar ook altijd nog tijd om te reageren via de mail voor andere vragen.

De tijd was duidelijk en zeker voldoende, maar misschien nog wel belangrijker is de invulling van de tijd die je tijdens je afstuderen hebt met je docent. Het mooie aan de gesprekken die wij voerden was dat ik de relatie niet voelde als docent-student. Oskar wees mij niet op mijn fouten, maar hij hielp mij om te ontdekken waar het beter kon en hoe we dat konden vorm geven. Dit leidde tot gesprekken die voor mij voelden alsof we als gelijken nieuwe inzichten aan het creëren waren. Ik werd uitgedaagd om mijn eigen werk in twijfel te trekken en constant te verbeteren.

Het aller waardevolste aan de samenwerking vond ik het aanstekelijke enthousiasme van Oskar over het onderwerp werknemers participatie. Na elk gesprek kwam ik vol ideeën en enthousiasme terug om nog harder te werken aan dit onderwerp. In de rol van student vind ik het het belangrijkste dat een docent mij kan inspireren en ik denk dat er geen betere manier is dit te doen dan door je eigen enthousiasme over te brengen.

Ik heb genoten van het afstuderen en dit is grotendeels te danken aan de tijd, de inspiratie en het enthousiasme die ik van Oskar als begeleider mocht ontvangen. Op dit moment in mijn starters functie als project consultant ben ik de ideeën en inspiratie op het gebied van werknemers participatie in de praktijk aan het brengen. Ik geloof er net als Oskar in dat een organisatie niet zonder kan en hoop dit bij veel organisaties te kunnen gaan toevoegen.

Meike Broenink, Leiden, 22 mei 2018