Terug op Alma Mater

Leestijd: 1 minuut

Universiteit Nyenrode is mijn Alma Mater. In 1997/1998 studeerde ik er Bedrijfskunde (IDP6). Nu, zo’n 22 jaar later, keer ik er terug als docent voor de opleiding Accountancy.

In maart 2020 ben ik gestart met het vak Management & Organisatie voor een groep van 15 studenten die zich willen ontwikkelen tot robuuste accountants. De studenten combineren werken bij een accountantsorganisatie en studeren aan Nyenrode. Omdat accountants zich al lang niet meer alleen met cijfers bezig houden, maar ook de cijfers moeten leren relateren aan wat er in de organisatie gebeurt – zichtbaar dan wel ‘onzichtbaar’ – bekwamen zij zich ook in het management van een organisatie. Onderwerpen als strategie, cultuur, structuur, leiderschap, veranderkunde, en control komen aan de orde in dit vak. Studenten doen onderzoek binnen een organisatie en schrijven een gedegen analyse- en adviesrapport over hoe een organisatie zich verder zou kunnen ontwikkelen.

In augustus 2020 start voor de premaster studenten accountancy het vak Organizational Behavior Professional Judgement. Er is veel overlap met het vak M&O, maar hier gaan we een behoorlijke stap verder. Studenten leren met de ogen van een bedrijfskundige te kijken naar een organisatie om zo de management letter inhoud te geven. Kritische inhoud, op een opbouwende manier, zodat de organisatie zich nog beter kan ontwikkelen en zich bewust is van de relatie tussen strategie (waar het bedrijf naar toe wil) en  cultuur en gedrag (het het huidige gedrag de strategie ondersteunt dan wel ondermijnt).

Het is een voorrecht om weer terug te zijn in Breukelen en zo bij te kunnen dragen aan robuuste accountants op het vlak van de Bedrijfskunde.

Pak dat goud!