Leiding geven, leiderschap en management. Een training.

Leestijd: 1 minuut

Posterholt, september 2019

Voor PartsPoints Group heb ik een training leiderschap ontwikkeld, speciaal voor een groep van medewerkers die zich willen en kunnen ontwikkelen als leider. Of als manager. Of allebei. Dit gaan we tijdens de trainingsdag verder onderzoeken. Dat is verstandig, want zoals al lang bekend is, is het voor organisaties van groot belang om de ‘pijplijn’ van aanstormende managers of leiders goed gevuld te hebben. Intern zorgen voor opvolging van collega’s die de organisatie, hoe dan ook, eens gaan verlaten. (ik schreef hier al eens over, lees de white paper).

We gaan samen onderzoeken wat leiderschap is. Wat leiding geven betekent. Het geven van leiding is een van de rollen van een manager, maar maakt dat de manager dan wel een leider?

We kijken naar het verschil tussen een leider en een manager. Maar daar blijft het niet bij. Want, in welke rol voelt de trainee zich het beste thuis, welke rol past nu het beste en wat zijn de ambities. En waarom? Welke vaardigheiden horen daarbij, welke heb je van nature, en, welke moet je verder gaan ontwikkelen.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn verder het motiveren van mensen, en van jezelf, leiding geven aan anderen, en aan jezelf, voorbeeldgedrag, inspireren, veranderen (hoe doe je dat?), en natuurlijk het energieverspillende karakter van aannames, en tot slot… De Wet van Sinterklaas! Oh nee, tot slot de Wekkertheorie: wat ga je morgen als de wekker gaat nu anders doen en wat kun je daar vandaag al aan voorbereiden.

What makes a leader? What about Change!