Foucault
De Slinger van Foucault kan gebruikt worden om de draaiing van de aarde aan te tonen. Deze dagelijkse megaverandering leidt volgende week tot de start van een nieuwe cyclus van 365 dagen en een beetje, wat we ‘2017’ gaan noemen.
Deze slinger zette mij in 2016 af en toe figuurlijk met de beide benen op de grond: Wat ik ook doe of wil, de wereld draait door. Geruststellend is dat niet altijd. Wel in het universele geheel uiteraard, maar minder daar waar ik steeds het gevoel had ‘tijd te kort te komen’. Maar dat kan natuurlijk helemaal niet: de tijd is immers de tijd, met hopelijk nog een schier oneindige voorraad eeuwigheid.
Law of the farm
‘Tijd te kort’ staat gelijk aan ‘te veel willen’. Haast is daar een mooi kenmerk van. Of druk zijn. Niets mis mee, totdat je zomaar langere tijd vergeet dat voor alles een tijd is. De Law of the Farm van Covey (1) vat het mooi samen: “Between sowing and harvesting a vast, incompressible period of time has to be respected, to get eatable vegetables”.
2016 stond voor mij in het teken van bewustwording: Sollen met de wetmatigheid ‘alles op z’n tijd’ is uiteindelijk zelfbedrog. Dat betekent oefenen met de juiste dingen doen, op de juiste tijd, met de juiste tijdsduur. De kneep zit ‘m dan in wat juist is, want veel is onplanbaar en door helemaal niets of iets anders te doen, ontstaat soms van allerlei moois.
Eén-op-één is dit te vertalen naar organisatieverandering, omdát deze gevormd wordt mét en dóór mensen. Changemanagement staat vaak helaas gelijk aan het sollen met de wetmatigheden van tijd en timing, onder druk van geld, macht, haast, onkunde.
Onderzoek
Dit heeft zoals je weet in mijn wetenschappelijke werk op 2 manieren mijn bijzondere aandacht:
I. Onderzoek naar hoe binnen ‘change’ voor alles een tijd is. Ook door tijd te nemen om even niets te doen, de tijd de tijd te laten, te evalueren en te genieten van het resultaat, te zien wat er gebeurt en ruimte te geven voor emoties.
II. Onderzoek naar timing, ofwel, manieren om de klokken van de verschillende deelnemers aan verandering (zoals management, medewerkers) ‘gelijk te zetten’. Problemen ontstaan door verschillen tussen tijdsschema’s en tijdsaanduidingen van betrokkenen en initiatiefnemers van verandering.
Regelmatig schreef ik een blog. Over veranderweerstand, commitment ophalen, over mensen die best willen veranderen, de gekookte kikker en over dat we het onszelf vooral moeilijk maken. Ze worden goed gelezen, ze maken reacties los. Mooi om zo kennis te delen en te creëren. Dank je wel voor je reacties, het lezen of het delen!
Ik zie je graag weer in 2017, op LinkedIn of ergens IRL.
Voor nu wens ik je fijne feestdagen en, laat af en toe ‘de tijd de tijd’.
Oskar
Bron
(1) Covey, S.R. (2007). The 7 habits of highly effective people. New York: Simon & Schuster, Inc.