Op 10 oktober heb ik met 20 CarProf ondernemers gesproken over hoe je van je groep medewerkers, een team van ambassadeurs kunt maken.
Dat is zowaar niet eenvoudig. Het kost tijd. Het vraagt doorzettingsvermogen. Volhouden is een sleutelwoord. En het vraagt om focus op de juiste thema’s.
Thema’s
De thema’s die in sneltreinvaart langskwamen zijn dat je moet werken aan én leuk, én lucratief, én leerzaam om zo een loyaal team te creëren.
De containerbegrippen leuk, leerzaam en lucratief staan voor verschillende zaken zoals gezelligheid, een goede sfeer, successen vieren en trots zin op elkaar, maar ook van elkaar leren, elkaar feedback kunnen geven, fouten mogen maken, en terugkomende fouten (‘herhaalbezoeken’) te voorkomen, en tot slot om geld te verdienen, klanten tevreden te stellen, efficient te werken, en op de juiste manier te investeren in de toekomst. Enfin, veel om op te noemen.
Wekker
Maar hoe krijg je deze thema’s nu over de bühne? Hoe krijg je voor mekaar dat het in je bedrijf leuk(er), lucratief(/ver) én leerza(a)m(er) wordt? Wat ga je morgen ánders doen nadat je wekker is gegaan en voordat je in de valkuil stapt om te blijven doen wat je deed!
Een aantal gereedschappen hebben we besproken, waaronder de volgende.
Natuurlijk mag de cirkel van invloed (van Covey) niet ontbreken, je wilt je immers alleen maar druk maken over datgene waar je invloed op hebt. Als je met elkaar doet, combineer je als het ware de cirkels, waardoor je wel eens zou kunnen gaan vliegen. Ja maar de klant. Ja maar de overheid. Ja maar de vorige eigenaar. Ja maar de concurrent. Je hebt er last (of plezier) van, maar je kunt er weinig aan doen. Dus… wat kun je wèl doen! En dat blijkt vaak veel meer te zijn, dan je in eerste instantie denkt.
De Wet van Sinterklaas (van Rob de Best) maakt je bewust van het stellen van vragen (überhaupt), maar ook het stellen van duidelijke vragen (om te voorkomen dat het snoepgoed in een of andere hoek wordt gegooid), het stellen van de juiste vraag aan de juiste persoon, dat je dus alles mag vragen, maar/én het je bewust zijn van ‘nee’ als legitiem antwoord. Hoewel vrijwel iedereen inziet dat het stellen van de juiste vraag van belang is, bleek het nog niet zo eenvoudig!
Tot slot hebben we stilgestaan bij het stellen van het doel, het vertalen van het doel in welk gedrag daar dan bijhoort. Als je immers niet weet welke kant je op wilt met – bijvoorbeeld – je productiviteit, maakt het ook niet uit of je rechts of links gaat. Ook het stellen van een productiviteitsdoel bleek helemáál niet zo eenvoudig.
Doorzetten!
De weg van groep naar team naar ambassadeurs is een hele hobbelige. Je kunt zomaar hobbels tegenkomen die er wel waren, maar die je niet zag. Bijvoorbeeld over ‘pijn’ die in je organisatie zit die heeft geleid tot bepaald ‘ongewenst’ gedrag waardoor het teamgevoel en de teamprestatie er niet beter op worden. De oplossingen voor problematiek in je bedrijf, waar een jarenlang verleden aan vooraf is gegaan, zijn dus niet 1-2-3 te geven. Toch geloof ik dat op de meeste ‘uitdagingen’, het antwoord in je team aanwezig is. Ergens in de persoonlijke relatie (1-op-1, en in het team) ligt vaak de oplossing.
Verandering in je organisatie vraagt ook verandering van de ondernemer zelf. Een inzicht wat in deze context voorbij kwam is dat “wat jij normaal vindt, een ander niet normaal of ok hoeft te vinden”. Stel dus geen vraag, als je ‘nee’ als antwoord niet accepteert. Als dat vaak gebeurt, heeft je team hard onderhoud nodig alvorens door te sprinten naar een team van ambassadeurs.
Tot slot
CarProf zet niet alleen in op procedures, technische kennis en het leveren van de hardware, maar heeft (deze groep) ondernemers de kans gegeven stil te staan bij diegenen die het verschil maken (of breken) tussen jouw bedrijf en dat van de concurrent: Meewerkers!
Dank voor de uitnodiging en met heel veel plezier gedaan!