Aan de slag, mét je Ambassadeurs!

Klaar! Om aan de slag te gaan!

Donderdag 10 oktober ga ik met 20 directeur/eigenaren van CarProf vestigingen aan de slag! Tijdens een snelkookpan-sessie van een dik uur praat ik hen bij over hoe je van een groep medewerkers kunt bouwen richting een team van ambassadeurs: Dat dat tijd kost. Dat verandering niet vanzelf gaat. Dat het veel oplevert, maar onderweg vaak ook veel kost, bijvoorbeeld omdat moeilijke beslissingen genomen moeten worden.

En ook dat het van levensbelang is voor je bedrijf. Mensen binden aan je bedrijf, doe je door ze te boeien. Ambassadeurs zijn blijvend geboeid en dragen dat uit. Dat geldt zowel voor klanten als voor medewerkers. Onmisbaar daarbij is de relatie tússen medewerkers en klanten.

Een open deur? Alleszins! Toen een paar maanden de rendementen van autobedrijven verder onder druk kwamen te staan, werd opgeroepen tot het aantrekken van de touwtjes in het autobedrijf met een sterke focus op processen. Dit noem ik de procesreflex. Echter, het is een zaak van én proces, én mensen. Het is immers de manier waarop processen worden uitgevoerd – met welke motivatie – waarmee je het verschil kunt maken, niet met de processen op zich. Daarbij, er wordt nog altijd meer OVER medewerkers gepraat, dan MET medewerkers (niet te verwarren met ‘TEGEN’ medewerkers praten zoals “alles goed?”).

Normaliter duurt deze training/workshop een paar uur, dus ik scheid de hoofd- van de bijzaken zodat we ons kunnen richten op de kern: (1) een eenvoudig model voor het doorlopen van een verandering (2) een paar competenties die dan keihard nodig zijn (3) drie praktische thema’s die leuk, leerzaam en ook lucratief moeten zijn.

Na deze bijeenkomst begint het echter pas. De ‘wekkertheorie’ helpt dan nog een handje mee. Bewust kiezen voor het smeden van een team met ambassadeurs begint echter met bewust zijn van hoe je bedrijf er nu voorstaat. Dat is voor donderdag de belangrijkste uitdaging, en ik hoop daar een de ondernemers een stuk mee te kunnen helpen. Dus ook hier geldt: Wel zelf, niet alleen!”

Ik zie er naar uit!