Leiderschap en veranderkracht in de automotive (Whitepaper)

Leestijd: 15 minuten

Kernboodschap

Een gezondere (automotive) onderneming voor medewerkers, management/directie én organisatie als geheel? Dat betekent sterk investeren in o.a. leiderschap en goed verandermanagement.

Inleiding

Voor de grote organisaties in de autobranche zijn zowel rendement als succes te vergroten door meer te investeren in leiderschap, teamwork en samenwerking. Dealerholdings behouden echter de managementstructuur van een klein bedrijf.

Veel dealerbedrijven zijn in de afgelopen jaren flink gegroeid, voornamelijk door overnames. Voor deze snel groeiende organisaties is het relevant om te investeren in de kwaliteit van het management en de kwaliteit van managementteams. Maar ook in de kwaliteit van de samenwerking tussen afdelingen en in het ontwikkelen van vers talent. Alleen op die manier kun je de voordelen van de grote organisatie benutten. Teams moeten volwassener worden om meer verantwoordelijkheden aan te kunnen. Zo kan de top van de organisatie zich meer met strategische vragen bezighouden. Deze beweging vraagt een strategische gedragsverandering van alle betrokkenen.

Vijf redenen

Op basis van veldonderzoek door organisatie-adviseurs Peter Slikker en Oskar Bronsgeest zijn er, samengevat, vijf redenen om meer te investeren in leiderschap, teamontwikkeling en samenwerking.

  • Vermindering van operationele druk op directieleden (doordat vraagstukken op een lager managementniveau worden opgelost), zodat de directie zich meer met langere termijn vraagstukken gaat bezighouden;
  • Minder verspilling van tijd en geld door versnelling van informatieoverdracht en besluitvorming;
  • Behoud van talentvolle medewerkers en kwaliteit door het creëren van groeimogelijkheden voor high potentials;
  • Meer tijd voor klanten (doordat interne processen minder tijd kosten);
  • Betere bedrijfsresultaten (als gevolg van al het bovenstaande).
De volledige whitepaper is te lezen:
Whitepaper - de blinde vlek in autoland