Verander falen – Brood bakken

Leestijd: 4 minuten

Fait accompli

Waarom mislukt organisatieverandering zo regelmatig?

Deze vraag is niet één-twee-drie te beantwoorden. Misschien wel helemaal niet. Er is immers “geen enkele methode van veranderen, die binnen alle verandersituaties aan alle veranderdoelen tegemoet komt (1)”.

Waar ik wel steeds meer achter kom, is dat veel veranderingen als fait accompli worden gepresenteerd waarbij managers overigens veelal echt er van overtuigd zijn dat ze ‘de medewerkers’ volledig bij de verandering hebben betrokken. Die overtuiging is hardnekkig. Het resultaat vaak teleurstellend.

Brood

Twee voorbeelden om ‘brood te bakken’ als metafoor voor verandering (met dank aan Rob de Best). Stel, een veranderproces verloopt via 7 stappen. Zoek de verschillen:

Voorbeeld 1 Voorbeeld 2
 1. Ik heb honger
 2. Ik besluit mijn honger te stillen met (te bakken) brood.
 3. Ik koop de ingrediënten
 4. Ik vraag jou mij te helpen. Je moet mijn recept volgen
 5. We bakken worstenbroodjes
 6. Ik vind het brood lekker, jij ook toch
 7. Ik eet het brood op, want ik heb honger
 1. Ik heb honger
 2. Ik besluit mijn honger te stillen met (te bakken) brood
 3. Ik koop ingrediënten
 4. Ik vraag jou mij te helpen. Je bent vegetariër
 5. We kopen nog wat kaas en bakken kaasbrood
 6. Ik vind het lekker, jij ook
 7. We eten het brood samen

Deze voorbeelden zijn uiteraard te vertalen naar ‘organisatie veranderingen’, zijn een versimpeling van de werkelijkheid en dekken niet de hele lading.

Het meeste onderzoek binnen veranderprojecten is gedaan binnen een kader als in voorbeeld 1 is weergegeven (conclusie o.b.v. mijn onderzoek). Mijn interesse gaat uit naar veranderen volgens voorbeeld 2.

Bron

(1) Dunphy and Stace, 1993. The strategic management of corporate change, Human relations, 47:8, pp. 905-920