Cultuurverandering bij L.S.V. Minerva

Leestijd: 2 minuten

Bij L.S.V. Minerva is een cultuurverandering nodig omdat deze ‘grimmig’, en ‘verstikkend’ zou zijn. (zie ook: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2534906/baas-universiteit-leiden-niet-blij-met-bilnaad-adjes-minerva)

Wijs om er er de komende jaren constant mee bezig te zijn, aldus voorzitter Dorresteijn (Leidsch Dagblad, 8/9/’18). Wat in dik 200 jaar is opgebouwd, verander je immers niet 123.

What About Change? Tijd voor veranderadvies. Het ‘cultuurprogramma’ roept namelijk nogal wat veranderkundige vragen op.

Wáárom wordt men lid van Minerva, wetende (of vermoedende) dat er machtsmisbruik (kan) plaatsvinden wat zich uit in fysiek geweld of dwang. Omdat het je later in de carrière helpt? Zijn de veranderingen intrinsiek gewenst of voor de bühne? Want, hoe gaaf is het om bij de ‘Timmerclub’ te horen?

Of, hoe kom je tot de “vorming van slechts één cultuur”? Niet, lijkt me. Immers, waar mensen zich organiseren, ontstaan subculturen. Daar heb je top-down helemaal niets over te zeggen. Bijstelling van de Corpswet zal dan beperkt bijdragen evenals de nobele inzet van reünisten – zij zijn onderdeel van de actuele cultuur, of worden als change enabler niet (meer) geaccepteerd als ze (inmiddels) afstand hebben genomen van die cultuur.

Tot slot, hoe leidt straffen, zoals het advocatenkantoor voorstelt, tot verandering van gedrag dat diep in de cultuur geworteld is en kennelijk ook voordelen biedt?

 

Zie mijn linked-in voor een discussie: https://www.linkedin.com/in/oskar-bronsgeest

(FOTO: NRC HANDELBLAD 10- SEPTEMBER 2018)